موکت و قالیبافی اقوام کرد خراسان

موکت و قالیبافی اقوام کرد خراسان موضوع مقاله ی امروز ماست .  خراسان واقع در شمال شرقی ایران و هم مرز با کشورهای افغانستان و ترکمنستان سکونت گاه گروههای مختلف قومی و زبانی است که یکی از این گروه های مهم کردهای ساکن خراسان هستند که در زمان صفویه به مرزهای شمالی این استان کوچانده شده اند. مکان اصلی سکونت این قوم در خراسان، شهرها و روستاهای شمال خراسان رضوی و خراسان شمالی است. شهرستانهای قوچان، اسفراین، بجنورد، چناران، کالت و درگز از مهمترین مناطق سکونت این قوم میباشند. ( موکت و قالیبافی اقوام کرد خراسان   )

فروش موکت

فروش موکت

موکت و قالیهای بافته شده کرد خراسان

در این میان موکت و  قالی های بافته شده کرد خراسان از دسته طرح های ایلیاتی و عشایری به حساب می آیند که علیرغم فرم انتزاعی و هندسی بودن نقوش، نقشها از قابلیت کشش و تبدیل به اشکال دیگر برخوردارند؛ که این امر باعث ایجاد ترکیبات فراوان در طرح میشود. تیتوس بورکهارت بر این باور است که سبک فرشهای عشایر بدوی است ولی ابتدایی نیست و همان بیان هوشمندانه هنری آن مستلزم نهایت تمرکز حواس است که بدان اصالت و زیبایی خاصی میبخشد)بورکهارت، ۱۳۶۹:۱۲۵ .).ازاینروی طرح و نقش قالیهای اقوام کرد خراسان به عنوان یکی از عوامل مهم اعتبار فرهنگی در گنجینه طرحهای عشایری و روستایی فرش ایران محسوب میشود. هنر قالیبافی این اقوام تجلیگاه طرح و نقوش متنوعی است که بیانگر اصالتهای تاریخی، زندگی اجتماعی، اعمال آیینی و تمایالت فرهنگی تأثیر پذیرفته آنهاست.

موکت ونقش مخصوص

بررسی موکت و دستباف های هریک از مناطق کردی خراسان نشان دهنده طرح ونقش مخصوص به خود است. در این میان ازجمله طرحهای شاخص در مناطق روستایی کردمیتوان به انواع طرحهای مجمعی عمارت، شیر و خورشید، جلیل، بوته شاهی، هزارپا، ساروق، بازوبندی، گل شفتالو، درختی، تِرمهای، قندیلی، سماوری، گل ِ آیینه، زره ساعت، بادامی و شانه اشاره نمود. نقش و نگارههای انتزاعی مجرد و نمادین در قالیهای آنان مانند نقوش گیاهی و حیوانی با بهره گیری از طبیعتگرایی خاص در منطقه اجراشده است که بررسی های صورت پذیرفته نشان میدهد فرم فضاهای اصلی در قالیها از درهم آمیختن سطوح و اشکال هندسی دایره، مربع و مثلث پدید آمده اند.

همچنین اسلوب و ویژگیهای فنی بافت در قالیهای کردی خراسان، با گره متقارن و دارهای مورداستفاده با استناد بر پیشینه مطالعاتی از نوع افقی یا زمینی بوده است؛ اما مطالعات میدانی نشان داد که امروزه با تغییرات صورتپذیرفته در نحوه سکونت، بافت قالیهای کردی در مناطق روستانشین بر روی دارهای عمودی یا ایستاده نیز انجام میپذیرد.( موکت و قالیبافی اقوام کرد خراسان   )